Kupljena nova oprema

UV-VIS spektrofotometar (Specord 50 PLUS, Analytik Jena, Njemačka)

Kupljeni uređaj ima mogućnost mjerenja valnih duljina u rasponu 190-1100 nm, a izvor zračenja su deuterijska i halogena lampa; ima integrirani stakleni filter s holmijevim oksidom za automatksu provjeru valnih duljina te automatsko prepoznavanje dodatne opreme te posebnu poziciju za mjerenje zamućenih uzoraka; ima držač za 15 kiveta (karusel), programsku podršku (standardni paramteri-skeniranje, kvantifikacija preko kalibracijskih krivulja, mjerenje kinestike, obrada podataka) te mogućnost određivanja boja (izračunavanje X, Y, Z, x, y, CIE Lab uz standardne ilumninante A, C i D65 te izračuvanje bijelo/žuto indeksa). Instalacija uređaja i edukacija članova projektnog tima za rad na uređaju provedena je 10.12.2015. godine, od strane ovlaštenog servisera.

slika1

slika2

Uređaj za mjerenje sumporovog dioksida- (Sulfyliser, LDS Laboratoires Dujardin-Salleron, Francuska)

Princip rada uređaja se bazira na titraciji uzorka vina otopinom jodid/jodata, pri čemu se jod reducira, a sumporov dioksid oksidira, te potenciometriji uz određivanje krajnje točke pomoću LED indikatora. Pogodan je za određivanje koncentracije slobodnog te ukupnog sumporovog dioksida. Uređaj je isporučen i instaliran 15.12.2016. godine.

Slika3

Uređaj za mjerenje kisika u vinu i boci (Nomasense O2 P6000, Nomacorc, Belgija)

Karakteristike uređaja su sljedeće: mogućnost neinvazivnog mjerenja koncentracije kisika u zatvorenoj boci (u ‘headspace’ prostoru boce te u tekućini-vinu); ugrađen softwer koji izražava koncentraciju kisika u mg/L; prijenosni uređaj namijenjem primjeni u vinarstvu; ugrađena automatska korekcija koncentracije kisika obzirom na udio šećera i alkohola; mogućnost mjerenja koncentracije kisika u rasponu 0,1-20 mg/L; osim mogućnosti neinvazivnog mjerenja kisika u bocama, mogućnost i određivanja kisika u tankovima i ‘bag-in-box’ ambalaži. Mjerenje koncentracije kisika ovim uređajem se bazira na principu luminiscencije. Uređaj je isporučen 9.12.2015, a edukacija članova projektnog tima za rad na uređaju održana je 16.12.2015. pri čemu je edukaciju održala Edina Kiss, product manager tvrtke Nomacorc.

slika4

Slika5

Hladnjak za čuvanje vina u kontroliranim uvjetima (SW-180, Thermotechnika Kereskedelmi KFT, Mađarska)

Hladnjak je opremljen ventilacijskim hlađenjem sa dvije zone hlađenja (za bijelo i crno vino), dvije zasebne kontrole temperature, INOX vratima, dvostrukim zatamnjenim staklom, 8 drvenih kliznih polica, LED osvjetljenjem te bravicom za zaključavanje. Kapacitet boca je 181-205 komada. Hladnjak je isporučen i instaliran 30.11.2016. godine.

Slika6

Održan završni sastanak za prvu godinu projekta

U Vijećnici Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu 04. srpnja 2016. godine održan je završni sastanak za prvu godinu projekta. Sastanak je održan uz prisustvo svih članova projektnog tima, a glavna tema sastanka bili su rezultati istraživanja i utvrđivanje napretka u odnosu na radni plan te dogovor oko pripreme opisnog i financijskog izvješća. Također, na sastanku se dogovorio i plan istraživanja za drugu godinu projekta. Voditeljica projekta prof.dr.sc. Karin Kovačević Ganić izrazila je zadovoljstvo s postignutim rezultatima i općenito radom istraživačke skupine uz nadu da će se ovakva suradnja i dalje nastaviti s ciljem uspješne provedbe projekta.

Prezentacija dijela rezultata projekta na 2. međunarodnoj konferenciji GREEN/2

Članovi projektnog tima prezentirali su rezultate projekta na 2. međunarodnoj konferenciji natural resources, green technology and sustainable development- GREEN/2, koja se održala 5.-7. listopada 2017. godine u Zagrebu.

Slika7

Mladi istraživač na projektu

Sukladno natječaju “Projekt razvoja karijera mladih istraživača – izobrazba novih doktora znanosti” na projektu je od 1. studenog 2016. godine zaposlena Katarina Lukić, mag. ing. Kolegica će pod mentorstvom voditeljice projekta prof. dr. sc. Karin Kovačević Ganić u okviru istraživanja na projektu izraditi doktorsku disertaciju, a zaposlena je na određeno vrijeme na radnom mjestu asistenta u sustavu znanosti i visokom obrazovanju te se troškovi plaće financiraju iz posebnih sredstava HRZZ, a troškove poslijediplomskog studija snosi Prehrambeno-biotehnološki fakultet.

Kupljena nova oprema

Komora za čuvanje vina u inertnim uvjetima (Damor, Hrvatska)

Izrađena komora je dimenzija 170 mm x 750 mm x 750 mm, a izrađena je od inox lima br. 1.4301 IIID. Nadalje ima kružno okno promjera 400 mm sa 4 zakačke i staklenim poklopcem što omogućava preglednost unutarnjeg dijela komore i laganu manipulaciju uzorcima u komori. Također, ugrađen je i priključak za inertni plin te sigurnosni ventil. Prilikom rada sa komorom najprije se unutrašnjost komore zasiti inertnim plinom (dušik, argon i sl.) čime se osiguravaju inertni uvjeti, a nakon toga se provodi manipulacija samih uzoraka. Osim za skladištenje vina, komora je pogodna i za mikrobiološke analize uzoraka uslijed kojih je nužna inertna atmosfera s ciljem smanjenja kontaminacije na što manju mjeru.

 

slika_lowsulf

 

Prezentacija dijela rezultata projekta na European Biotechnology Congress 2017

Član projektnog tima doc. dr. sc. Leo Gracin prezentirao je dio rezultata istraživanja na međunarodnoj konferenciji European Biotechnology Congress 2017, koja se održala 25.-27.05.2017. godine u Dubrovniku. Tom prilikom doc. dr. sc. Leo Gracin je održao predavanje i prezentirao rezultate istraživanja: „Brettanomyces population in wine- Influence of ultrasound treatment“, autora Gracin, L., Križanović, S., Režek Jambrak, A., Tomašević, M., Kovačević Ganić, K.

Osim toga, doc. Gracin je 26. svibnja zajedno s kolegom Anargyros N. Moulas iz Grčke predsjedavao i jednom sekcijom u okviru ove međunarodne konferencije.

Capture

Održan završni sastanak za drugu projekta

U Vijećnici Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu 12. srpnja 2017. godine održan je završni sastanak za drugu godinu projekta. Sastanak je održan uz prisustvo svih članova projektnog tima, a glavna tema sastanka bili su rezultati istraživanja i utvrđivanje napretka u odnosu na radni plan te dogovor oko pripreme opisnog i financijskog izvješća. Također, na sastanku se dogovorio i plan istraživanja za drugu godinu projekta. Osim toga, dogovoreni su detalji vezani uz buduće publikacije i objavljivanje znanstvenih radova, kao i za prezentaciju rezultata projekta na međunardonim konferencijama. Voditeljica projekta prof.dr.sc. Karin Kovačević Ganić izrazila je zadovoljstvo s postignutim rezultatima i općenito radom istraživačke skupine uz nadu da će se ovakva suradnja i dalje nastaviti s ciljem uspješne provedbe projekta.

Sudjelovanje u emisiji Hrvatske radiotelevizije ‘Znanstveni krugovi’

Katarina Lukić, mag. ing., suradnica na projektu, sudjelovala je u emisiji HRT-a ‘Znanstveni krugovi’ u sklopu reportaže o ultrazvučnoj obradi hrane, pri čemu je prezentirala sam Projekt i primjenu ultrazvuka u tehnologiji vina.

 Slika_ls

 

Prezentacija rezultata projekta na 28th International Scientific-Expert Conference of Agriculture and Food Industry

Članovi projektnog tima dr.sc. Marina Tomašević i Katarina Lukić, mag. ing. prezentirale su dio rezultata na međunarodnoj konferenciji 28th International Scientific-Expert Conference of Agriculture and Food Industry, koja se održala 27. do 29. rujna 2017. godine u Sarajevu, BiH.

Pritom je dr.sc. Marina Tomašević održala usmeno izlaganje i prezentirala rezultate pod nazivom ‘Effect of high hydrostatic pressure on the volatile compounds in wine‘ autora Tomašević, M., Lukić, K., Bosiljkov, T., Kelšin, K., Ćurko, N., Kovačević Ganić, K.

Osim toga, u okviru poster sekcije ‘Food Technology’ Katarina Lukić, mag.ing. je prezentirala rezultate projekta pod nazivom ‘Influence of high voltage electrical discharge plasma treatment on the physicochemical characteristics of wine‘ autora Lukić, K, Tomašević, M., Vukušić, T., Kelšin, K., Gracin, L., Kovačević Ganić, K.

Nadalje, dr.sc. Marina Tomašević je, zajedno s prof. dr. sc. Sanjom Oručević Žuljević, predsjedavala i sekcijom ‘Food Technology’ u okviru ove konferencije.

Radovi, prezentirani na ovoj konferenciji, kasnije su objavljeni u zborniku Radovi Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, God. LXII, broj 67/2 (kategorija a2).

spojeno

spojeno3

 

Prezentacija rezultata projekta na 31st EFFoST International Conference

Kolegica Katarina Lukić, mag. ing. sudjelovana je na 31. Međunarodnoj konferenciji EFFoST, koja se održavala od 13. do 16. studenog 2017. godine u Sitgesu, Španjolska. Priotm je prezentirala dio rezultata projekta u sklopu poster sekcije, pod naslovom ‘Effect of high hydrostatic pressure treatments on the chromatic characteristics and phenolic content of red and white wine’, autora Lukić, K., Tomašević, M., Bosiljkov, T., Kelšin, K., Ćurko, N., Kovačević Ganić, K.

spojeno4

 

Objavljen znanstveni rad u časopisu visokog faktora odjeka

Rad pod naslovom ‘The impact of high voltage electrical discharge plasma on the chromatic characteristics and phenolic composition of red and white wine’ autora Lukić, K., Vukušić, T., Tomašević, M., Ćurko, N., Gracin, L., Kovačević Ganić, K. prihvaćen za objavu u časopisu Innovative Food Science & Emerging Technologies, časopisa a1 kategorije i Q1 kvartile.

slikaaaa

 

Najava prve radionice

U organizaciji Prehrambeno – biotehnološkog fakulteta održat će se prva radionica projekta „Novi enološki postupci kao alternativa sumporovom dioksidu u proizvodnji visokokvalitetnih vina“ u utorak 05.06.2018. godine u Zagrebu, hotel Panorama, s početkom u 14 sati.

Radionica će biti namijenjena prehrambenim tehnolozima, agronomima, predstavnicima prehrambene industrije u regiji te predstavnicima i članovima lokalnih udruga vezanih uz vinogradarstvo i vinarstvo.

Detaljnije informacije uskoro će biti dostupne na web stranici projekta.

 

Poziv na 1. znanstveno-stručnu radionicu

Poštovani,

čast nam je pozvati Vas na 1. znanstveno-stručnu radionicu u sklopu projekta „Novi enološki postupci kao alternativa sumporovom dioksidu u proizvodnji visokokvalitetnih vina“ financiranog od strane Hrvatske zaklade za znanost (IP-09-2014-3796).

Radionica će se održati u sklopu međunarodnog kongresa „Natural resources, green technology and sustainable development/3-GREEN2018“ u utorak, 05. lipnja 2018. godine u hotelu Panorama, Trg Krešimira Ćosića 9, Zagreb (dvorana Zagreb I)

Program radionice:

14.00-14.15 Predstavljanje projekta „Novi enološki postupci kao alterantiva sumporovom dioksidu u proizvodnji visokokvalitetnih vina“, prof.dr.sc. Karin Kovačević Ganić, Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu

14.15-14.30 „Optimization of high power ultrasound processing of white wine and its effect on wine quality„ Katarina Lukić, mag. inž., Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu

14.30-14.45 „Influence of high hydrostatic pressure on wine quality – optimization of process parameters“, dr.sc. Marina Tomašević, Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu

14.45-15.00 „Changes in wine quality characteristics influenced by high voltage electrical discharge plasma“, doc.dr.sc. Tomislava Vukušić, Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu

15.15-15.30 „Influcence of non-thermal processing techniques on inactivation of Brettanomyces yeast“, dr.sc. Stela Križanović, Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu

15.30-16.00 Coffee break

Radionica će se održati na hrvatskom jeziku, a sudjelovanje na radionici je besplatno.

Svi zainteresirani mogu se prijaviti na mail: mtomasevic1@pbf.hr ili neposredno prije početka radionice u hotelu Panorama.

Veselimo se Vašem dolasku.

 

Održana 1. znanstveno-stručna radionica

  1. znanstveno-stručna radionica projekta održana je u sklopu međunarodnog kongresa „Natural resources, green technology and sustainable development/3-GREEN2018“, u utorak, 05. lipnja 2018. godine u hotelu Panorama.

Radionicom su predsjedavali prof. dr. sc. Mladen, Brnčić, doc. dr. sc. Natka Ćurko i prof. dr. sc. Karin Kovačević Ganić.

Voditeljica projekta prof. dr. sc. Karin Kovačević Ganić predstavila je važnost smanjenja upotrebe sumporovog dioksida tijekom proizvodnje vina, same ciljeve i svrhu projekta, kao i dosadašnje provedene aktivnosti projekta.

U okviru radionice Katarina Lukić, mag. ing. održala je predavanje o utjecaju ultrazvuka visokih snaga na kvalitetu vina te prezentirala dosadašnje rezultate vezane uz optimizaciju tretiranja vina ultrazvučnom kupelji. Nadalje, dr. sc. Marina Tomašević prezentirala je najznačajnije rezultate dobivene optimizacijom tretiranja vina visokim hidrostatskim tlakom, dok je doc. dr. sc. Tomislava Vukušić održala predavanje vezano uz primjenu hladne plazme u tehnologiji vina te prikazala rezultate optimizacije ovog postupka. Utjecaj navedenih netoplinskih tehnika (ultrazvuk visokih snaga, visoki hidrostatski tlak i hladna plazma) na inaktivaciju kvasca iz roda Brettanomyces, jednog od najznačajnijih uzročnika kvarenja vina, prezentirala je dr. sc. Stela Križanović. Nakon održanih predavanja uslijedila je zanimljiva rasprava.

Na radionici je sudjelovalo preko 40 sudionika iz nekoliko laboratorija Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta te nekoliko različitih institucija i tvrtki iz Hrvatske i inozemstva: Šumarski fakultet, Institut Ruđer Bošković, Institut za Jadranske kulture i melioraciju krša, Hrvatski Šumarski Institut, Farmaceutski fakultet Sveučilišta u Beogradu, University of Turin te Kefo d.o.o. i Roki’s d.o.o..

Nakon održanih predavanja za sve sudionike radionice organiziran ručak i druženje uz kavu.

spojenih8

 

Prezentacija rezultata projekta na međunarodnoj konferenciji „Natural resources, green technology and sustainable development/3-GREEN2018“

Članovi projektnog tima prezentirali su rezultate projekta na 3. međunarodnoj konferenciji „Natural resources, green technology and sustainable development- GREEN/3“ koja se održala 5.-8. lipnja 2018. godine u Zagrebu.

Pritom su prezentirana dva znanstvena rada u sklopu poster sekcije:

„Influence of thermosonication on colour and content of phenolic compounds in red wine“ autora Gracin, L., Križanović, S., Prusac, M., Režek Jambrak, A., Tomašević, M., Ćurko, N., Kelšin, K., Kovačević Ganić, K.

„Influence of high power ultrasound, high hydrostatic pressure and non-thermal plasma on the changes in sensory and color properties of wine“ autora Križanović, S., Kelšin, K., Režek Jambrak, A., Bosiljkov, T., Vukušić, T., Marković, K., Tomašević, M., Kovačević Ganić, K.

slika222

 

Održan završni sastanak projektnog tima za 3. godinu projekta

U Vijećnici Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu 09. srpnja 2018. godine održan je završni sastanak za treću godinu projekta. Kao i prošle godine, sastanak je održan uz prisustvo svih članova projektnog tima, a glavna tema sastanka bili su rezultati istraživanja i utvrđivanje napretka u odnosu na radni plan te dogovor oko pripreme opisnog i financijskog izvješća. Također, na sastanku se dogovorio i plan istraživanja za četvrtu godinu projekta. Osim toga, dogovoreni su detalji vezani uz buduće publikacije i objavljivanje znanstvenih radova, kao i za prezentaciju rezultata projekta na međunardonim konferencijama. Voditeljica projekta prof. dr. sc. Karin Kovačević Ganić izrazila je zadovoljstvo s postignutim rezultatima i općenito radom istraživačke skupine uz nadu da će se ovakva suradnja i dalje nastaviti s ciljem uspješne provedbe projekta.

 

Prezentacija rezultata projekta na 9th International Congress of Food Technologists, Biotechnologists and Nutritionists

Članovi projektnog tima sudjelovali su na međunarodnoj konferenciji 9th International Congress of Food Technologists, Biotechnologists and Nutritionists, koja se održavala od 3. do 5. listopada 2018. godine u Zagrebu.

Pritom je kolegica dr. sc. Marina Tomašević održala usmeno izlaganje i prezentirala rezultate Projekta pod nazivom „Effect of non-thermal processing techniques on the aroma compounds in white wine Graševina“ autora Tomašević, M., Lukić, K., Kelšin, K., Ježek, D., Vukušić, T., Ćurko, N., Poturica, V., Križanović, S., Kovačević Ganić, K.

Prezentirani rezultati su objavljeni kao rad kategorije a3 u Zborniku radova s kongresa (Proceedings of 9th International Congress of Food Technologists, Biotechnologists and Nutritionists), str. 1-5.

Capture

 

Prezentacija rezultata projekta na PhD Candidate Symposium 2018

Kolegica Katarina Lukić, mag. ing. sudjelovala je na skupu doktorskih studenata PhD Candidate Symposium 2018, koji se održao u Beču, Austrija, 23. listopada 2018. godine. Pritom je, u sklopu poster sekcije „Food Technology“ prezentirala rezultate projekta pod nazivom „Influence of high power ultrasound on the changes in sensory and color properties of wine: ultrasonic probe vs. ultrasonic bath“ autora Lukić, K., Brnčić, M., Tomašević, M., Ćurko, N., Kovačević Ganić, K.

Capture2

 

Prezentacija rezultata projekta na International Congress on Grapevine and Wine Sciences

Voditeljica projekta, prof. dr. sc. Karin Kovačević Ganić zajedno s kolegicom dr. sc. Marinom Tomašević sudjelovala je na međunarodnoj konferenciji International Congress on Grapevine and Wine Sciences, koja se održala od 7. do 9. studenog 2018. godine u Logroñu, La Rioja, Španjolska. Rezultate Projekta su prezentirale u sklopu poster sekcije pod nazivom: „Changes in wine aroma influenced by ultrasonic bath treatment“ autora Tomašević, M., Lukić, K., Brnčić, M., Kelšin, K., Ćurko, N., Kovačević Ganić, K.

Capture3

 

Doktorandica Katarina Lukić dobitnica Potpore Biotehničke zaklade

Kolegica Katarina Lukić, mag. ing. dobitnica je Potpore Biotehničke zaklade Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta za 2018. godinu za mlade istraživače. Potporom se nagrađuju redoviti studenti/doktorandi PBF-a koji su svojim radom ostvarili rezultate čija je primjena moguća u Republici Hrvatskoj.

Svečana dodjela održana je 15. studenog 2018. godine u Vijećnici Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Capture4

Objavljen znanstveni rad u časopisu visokog faktora odjeka

Rad pod naslovom „Comparison of Proteomic, Metabolic, and Growth Profiles of Brettanomyces bruxellensis Isolates from Croatian Wines“ autora Križanović, S., Gracin, L., Cindrić, M., Tomašević, M., Kelšin, K., Lukić, K., Kovačević Ganić, K. objavljen je u časopisu American Journal of Enology and Viticulture (časopis a1 kategorije).

Capture5

 

 

Najava druge radionice

U organizaciji Prehrambeno–biotehnološkog fakulteta održat će se druga radionica projekta „Novi enološki postupci kao alternativa sumporovom dioksidu u proizvodnji visokokvalitetnih vina“ u četvrtak 11.07.2019. godine u Zagrebu, u Predavaonici 1 Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta.

Radionica će biti namijenjena prehrambenim tehnolozima, agronomima, predstavnicima prehrambene industrije u regiji te predstavnicima i članovima lokalnih udruga vezanih uz vinogradarstvo i vinarstvo, kao i svim članovima akademske zajednice.

Detaljnije informacije uskoro će biti dostupne na web stranici projekta.

 

Prezentacija rezultata projekta na 1st Science & Wine World Congress

Kolegice dr. sc. Marina Tomašević i Katarina Lukić, mag. ing. sudjelovale su na međunarodnoj konferenciji 1st Science & Wine World Congress, koja se održala od 8. do 10. svibnja 2019. godine u Portu, Portugal.

Pritom je dr. sc. Marina Tomašević prezentirala rezultate Projekta pod nazivom „Effect of thermosonication and physisochemical properties of wine on culturability, viability and metabolic activity of Brettanomyces bruxellensis yeast in red wines“ autora Križanović, S., Tomašević, M., Režek Jambrak, A., Ćurko, N., Gracin, L., Lukić, K., Kovačević Ganić, K.

Nadalje, kolegica Katarina Lukić, mag. ing. je također u sklopu poster sekcije prezentirala rezultate istraživanja pod nazivom „Impact of high voltage electrical discharge plasma on the phenolic and chromatic composition of red wine during bottle storage“ autora Lukić, K., Tomašević, M., Ćurko, N., Vukušić, T., Kovačević Ganić, K.

Capture6

 

Poziv na 2. znanstveno-stručnu radionicu

Poštovani,

čast nam je pozvati Vas na 2. znanstveno-stručnu radionicu u sklopu projekta „Novi enološki postupci kao alternativa sumporovom dioksidu u proizvodnji visokokvalitetnih vina“ financiranog od strane Hrvatske zaklade za znanost (IP-09-2014-3796).

Radionica će se održati u četvrtak, 11. srpnja 2019. godine u Predavaonici 1 (podrum) Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb.

Program radionice:

10.30-11.00         Prijava sudionika

11.00-11.20        Predstavljanje projekta „Novi enološki postupci kao alternativa sumporovom dioksidu u proizvodnji visokokvalitetnih vina“, prof. dr. sc. Karin Kovačević Ganić, Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu

11.20-11.40         „Utjecaj ultrazvuka visokih snaga na kvalitetu vina“, Katarina Lukić, mag. inž., Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu

11.40-12.00         „Utjecaj visokog hidrostatskog tlaka i hladne plazme na kvalitetu vina“, dr. sc. Marina Tomašević, Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu

12.00-12.20        „Primjena netoplinskih tehnika za inaktivaciju kvasca Brettanomyces bruxellensis u crnom vinu“, dr. sc. Stela Križanović, Institut Ruđer Bošković

12.20-12.40         „Kontrola kisika tijekom proizvodnje i punjenja vina“, doc. dr. sc. Natka Ćurko, Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu

12.40-13.00         Rasprava

13.00 Ručak

 

Radionica će se održati na hrvatskom jeziku, a sudjelovanje na radionici je besplatno.

Svi zainteresirani mogu se prijaviti na mail: mtomasevic1@pbf.hr ili neposredno prije početka radionice u Predavaonici 1.

Veselimo se Vašem dolasku.

 

Održana 2. znanstveno-stručna radionica

2. znanstveno-stručna radionica projekta održana je u četvrtak, 11. srpnja 2019. godine na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Voditeljica projekta prof. dr. sc. Karin Kovačević Ganić predstavila je sam projekt, istaknula je važnost smanjenja upotrebe sumporovog dioksida tijekom proizvodnje vina te ukratko navela ciljeve i svrhu samog projekta. Također, posebno je istaknula diseminacijsku aktivnost u sklopu koje su rezultati projekta prezentirani na 9 međunarodnih znanstvenih konferencija te objavljeni u 6 radova a1 kategorije, 4 rada a2 kategorije i 5 radova a3 kategorije.

U okviru radionice Katarina Lukić, mag. ing. održala je predavanje o utjecaju ultrazvuka visokih snaga na kvalitetu vina te prezentirala rezultate vezane uz tretiranje vina ultrazvučnom kupelji i ultrazvučnom sondom. Pritom je istaknula razlike pojedine tehnike te prikazala trendove utvrđene tijekom strarenja vina kroz 18 mjeseci. Nadalje, dr. sc. Marina Tomašević sumirala je najznačajnije rezultate dobivene tretiranjem vina visokim hidrostatskim tlakom i hladnom plazmom te je istaknula dugoročan efekt ovih dviju tehnika. Utjecaj navedenih netoplinskih tehnika (ultrazvuk visokih snaga, visoki hidrostatski tlak i hladna plazma) na inaktivaciju kvasca iz roda Brettanomyces, jednog od najznačajnijih uzročnika kvarenja vina, prezentirala je dr. sc. Stela Križanović. Doc. dr. sc. Natka Ćurko održala predavanje o važnosti kontrole kisika tijekom proizvodnje vina, načinima njegovog kavntitativnog određivanja te je istaknula važnost mjerenja kisika u proizvodnji vina sa smanjenim udjelom sumporovog dioksida. Nakon održanih predavanja uslijedila je zanimljiva rasprava.

Na radionici je sudjelovalo preko 40 sudionika iz nekoliko laboratorija Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta te predstavnici vinarija, npr. Erdutski vinogradi d.o.o. te Vinogradi San Martino iz Labina.

Nakon održanih predavanja za sve sudionike radionice organiziran je ručak i druženje uz kavu.

Capture7

 

Održan završni sastanak projektnog tima

U Vijećnici Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu 15. srpnja 2019. godine održan je završni sastanak projektnog tima. Glavna tema sastanka bili su rezultati istraživanja te dogovor oko pripreme opisnog i financijskog završnog izvješća. Osim toga, dogovoreni su detalji vezani uz buduće publikacije i objavljivanje znanstvenih radova. Voditeljica projekta prof. dr. sc. Karin Kovačević Ganić zahvalila se svim članovima projektnog tima na suradnji, upornosti i timskom radu. Izrazila je zadovoljstvo s postignutim rezultatima i općenito radom istraživačke skupine uz nadu da će se ovakva suradnja možda opet uspostaviti na nekom drugom projektu.