Projektni tim (PT) čine istraživači sa Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu:

Institucija nositelj Projekta-Prehrambeno-biotehnološki fakultet (PBF):

  • Zavod za prehrambeno-tehnološko inženjerstvo (Laboratorij za tehnologiju i analitiku vina)
  • Zavod za poznavanje i kontrolu sirovina i prehrambenih proizvoda (Laboratorij za kontrolu kvalitete u prehrambenoj industriji)
  • Zavod za procesno inženjerstvo (Laboratorij za tehnološke operacije)

VODITELJICA PROJEKTA:

Prof.dr.sc. Karin Kovačević Ganić

Upravljanje i financijska kontrola Projekta. Organizacija diseminacije znanja. Pregled znanstvene literature,odabir protokola za spektrofotometrijske i HPLC/MS analize. Kupnja opreme. Primjena odabranih protokola za spektrofotometrijsko određivanje polifenola i kromatskih karakteristika vina. Primjena odabranih protokola za HPLC-MS određivanje fenolnih spojeva. Izbor senzorskog panela-triangl testovi. Treniranje senzorskog panela-odabir protokola, kvantitativna deskriptivna analiza. Utjecaj HPU tretmana na kemijski sastav vina. Optimizacija HHP tretmana vina, Utjecaj HHP na kemijski sastav i senzorske karakteristike vina. Utjecaj NTP na senzorske karakteristike i kemijski sastav vina. Efekt HPU na senzorske karakteristike i kemijski sastav tretiranih vina. Efekt HHP na senzorske karakteristike i kemijski sastav tretiranih vina. Efekt NTP na senzorske karakteristike i kemijski sastav tretiranih vina. Utjecaj HPU, HHP i NTP na kemijski sastav i senzorske karakteristike vina stavljenih na starenje.

SURADNICI:

Izv. prof.dr.sc. Ksenija Marković

Izbor senzorskog panela: odabir kušača.Trening panela, kvantitativna deskriptivna analiza, razvijena metodologija i senzorski paneli za miris i okus vina. Utjecaj HPU na senzorske karakteristike vina- boja, miris i okus. Utjecaj HHP na senzorske karakteristike vina- boja, miris i okus. Utjecaj NTP na senzorske karakteristike vina- boja, miris i okus. Antimikrobni efekt HPU- utjecaj na senzorske karakteristike vina .Antimikrobni efekt HHP- utjecaj na senzorske karakteristike vina. Antimikrobni efekt NTP- utjecaj na senzorske karakteristike vina. Praćenje kvalitete vina tijekom starenja- utjecaj na senzorske karakteristike.

Doc.dr.sc. Leo Gracin

Pregled znanstvene literature,odabir protokola za GC/MS analize. Kupnja opreme. Razvoj metoda za određivanje spojeva arome u vinima (GC/MS). Ranking testovi-odabir članova panela.Metodologija za trening panela, utvrđeni protokoli za senzorsku analizu; razvijen senzorski panel za aromu i okus vina. Optimizacija HPU tretmana. Utjecaj HPU na senzorske karakteristike, izmjerena konc. SO2 i kisika u vinima tretiranim HPU. Utjecaj NTP postupka: utvrđen udjel 4-etil fenola, 4-etil gvajakola. Priprema vina za starenje. Utjecaj HPU, HHP i NTP na kemijski sastav i senzorske karakteristike vina stavljenih na starenje.

Doc.dr.sc. Tomislav Bosiljkov

Optimizacija tretiranja visokim hidrostatskim tlakom (HHP). Utjecaj HHP tretmana na inaktivaciju kvasaca.

Doc.dr.sc. Natka Ćurko

Pregled znanstvene literature,odabir protokola za HPLC-MS analize.Razvoj metoda za određivanje kromatskih karakteristika vina. Primjena odabranih protokola za HPLC-MS određivanje fenolnih spojeva. Izbor senzorskog panela-ranking testovi. Treniranje senzorskog panela-kvantitativna deskriptivna analiza. Utvrđeni protokoli i razvijen senzorski panel za senzorsku analizu mirisa i okusa. Utjecaj HPU tretmana na kemijski sastav vina. Utjecaj HHP na kemijski sastav vina, utvrđena konc. kisika u tim vinima. Utjecaj NTP na kemijski sastav vina, utvrđena konc. kisika u tim vinima. Efekt HPU na senzorske karakteristike i kemijski sastav tretiranih vina. Efekt HHP na senzorske karakteristike i kemijski sastav tretiranih vina. Efekt NTP na senzorske karakteristike i kemijski sastav tretiranih vina. Utjecaj HPU, HHP i NTP na kemijski sastav i senzorske karakteristike vina stavljenih na starenje.

Dr.sc.  Marina Tomašević

Pregled znanstvene literature,odabir protokola za GC/MS analize. Primjena odabranih protokola za GC/MS određivanje aromatskih spojeva. Izbor senzorskog panela-triangl testovi (aroma i okus). Treniranje senzorskog panela-kvantitativna deskriptivna analiza. Utvrđeni protokoli za senzorsku analizu mirisa i okusa vina. Utjecaj HPU tretmana na kemijski sastav vina. Utjecaj HHP na kemijski sastav vina, izmjeren slobodni i vezani SO2 u vinima tretiranim HHP. Utjecaj NTP na kemijski sastav vina, izmjeren slobodni i vezani SO2 u vinima tretiranim NTP. Efekt HPU na senzorske karakteristike i kemijski sastav tretiranih vina. Efekt HHP na senzorske karakteristike i kemijski sastav tretiranih vina. Efekt NTP na senzorske karakteristike i kemijski sastav tretiranih vina. Utjecaj HPU, HHP i NTP na kemijski sastav i senzorske karakteristike vina stavljenih na starenje.

Dr.sc. Stela Križanović

Učinkovitost HPU tretmana na inaktivaciju kvasaca. Priprema inokuluma kvasaca (Brettanomyces i S. cerevisiae) za utvrđivanje utjecaja HHP tretmana. Priprema inokuluma kvasaca (Brettanomyces) za utvrđivanje utjecaja NTP tretmana.

Katarina Lukić, mag. ing.

Utjecaj HPU tretmana na kemijski sastav vina. Utjecaj HHP na kemijski sastav vina, izmjeren slobodni i vezani SO2 u vinima tretiranim HHP. Utjecaj NTP na kemijski sastav vina, izmjeren slobodni i vezani SO2 u vinima tretiranim NTP. Efekt HPU na senzorske karakteristike i kemijski sastav tretiranih vina. Efekt HHP na senzorske karakteristike i kemijski sastav tretiranih vina. Efekt NTP na senzorske karakteristike i kemijski sastav tretiranih vina. Utjecaj HPU, HHP i NTP na kemijski sastav i senzorske karakteristike vina stavljenih na starenje.